tel. 33 810-57-35 | 725-449-170 e-mail: biuro@bielskakraina.pl
biuro czynne: pon. – śr. 7:00-15:00, czw. 7:00-17:00, pt. 7:00 – 13:00

-A A A+

Wizyta studyjna na obszarze Bielskiej Krainy połączona z warsztatami kulinarnymi

Wizyta Studyjna na obszarze LGR Bielska Kraina
fot. Wizyta Studyjna na obszarze LGR Bielska Kraina

W dniach 26-28 lipca w ramach realizowanego przez nasze Stowarzyszenie mikroprojektu pn. „Nasze dziedzictwo kulinarne – łączymy smaki pogranicza”, na realizację którego otrzymaliśmy dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej INTERREG V-A Polska-Słowacja 2014-2020 oraz z budżetu państwa zorganizowaliśmy wizytę studyjną na obszarze Bielskiej Krainy połączoną z warsztatami kulinarnymi.

Projekt skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich z obszarów współpracy partnerów projektu tj. z Polski z obszaru 5 gmin członkowskich LGR Bielska Kraina oraz obszaru naszego partnera słowackiego: Miestna akcna skupina Terchovska dolina.

W wizycie studyjnej udział wzięło łącznie 17 osób, z czego 15 to nasi goście ze Słowacji. Podczas pierwszego i trzeciego dnia pobytu w Polsce mieli okazję zapoznać się z dziedzictwem przyrodniczym i kulturowym obszaru, poznania kluczowych atrakcji turystycznych i przyrodniczych. Pierwszym punktem zwiedzania był wyjazd kolejką na Górę Żar - szczyt w Beskidzie Małym. Jego zachodnie stoki opadają do Jeziora Międzybrodzkiego, południowo-wschodnie do doliny potoku Isepnica, północne do doliny potoku Mała Puszcza.

Następnie udaliśmy się do Chlebowej Chaty - to taka dawna wieś w pigułce, tyle że jakby ożywiona, by ukazać ją w atrakcyjny sposób. Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję zobaczyć jak piekło się chleb 100 lat temu, jak robiło się masło. Wysłuchali opowieści jak wyglądało dawniej zwykłe życie - jak oświetlało się dom i co było w nim najważniejsze. Był to też czas własnoręcznego wypiekania podpłomyków, czy też oddzielania śmietany od mleka.

Zwiedziliśmy Gospodarstwo Agroturystyczne Gazdówka, w którym spotkaliśmy się z właścicielem i wzięliśmy udział w przejażdżce bryczkami.

W trzecim dniu wizyty zabraliśmy naszych gości do Muzeum Fauny i Flory Morskiej i Śródlądowej w Jaworzu, w którym przewodnik Bartek przekazał wiele ciekawostek z życia ryb i motyli. Następnie udaliśmy się do Muzeum Zamkowego w Pszczynie, a w istocie do pałacu - dawnej rezydencji magnackiej w Pszczynie.

Drugi dzień obfitował w zapachy potraw regionalnych, a to za sprawą zorganizowanych warsztatów kulinarnych dla KGW oraz konkursu kulinarnego „Smaki Pogranicza”. Warsztaty odbyły się w Dworze Świętoszówka, a udział w nich wzięło blisko 60 osób. Pan Janusz Pierzyna – Prezes naszego Stowarzyszenia i jednocześnie wójt Gminy Jasienica przywitał wszystkich zebranych, w tym gości ze Słowacji, Koła Gospodyń Wiejskich z Polski, a było ich 10, prowadzącego warsztaty kulinarne – Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów kuchni i cukierni. Pan Prezes podziękował także właścicielowi Dworu Świętoszówka za udostępnienie Sali na organizację warsztatów. Hasłem przewodnim warsztatów była polska kuchnia regionalna. Każda z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowała o dwa dania regionalne, które udział brały w konkursie kulinarnym. Wśród dań znalazły się dania rybne, a także m.in. takie potrawy jak sfaczyna żniwna, krupica, miodula, gulasz z jelenia, gołąbki z kaszą, tatar ze śledzia, paprykarz rybny, polywka, faszyrki i wiele wiele innych pysznych dań. W komisji oceniającej potrawy znaleźli się nasi słowaccy partnerzy, którzy mieli nie lada wyzwania by spośród wszystkich potraw wybrać te, które wyróżniają się pod kątem walorów smakowych. Dwa koła: Czechowice-Dziedzice Górne oraz Jasienica gotowały na żywo na specjalnie przygotowanych stanowiskach.

Po zakończeniu prac komisji konkursowej nadszedł czas na prelekcję Jarosława Uścińskiego na temat propagowania ryb oraz produktów regionalnych jako zdrowej żywności.

Po zakończeniu prelekcji szefa kuchni i komisji konkursowej nadszedł czas na podsumowanie konkursu kulinarnego dla KGW. Najwyżej ocenione zostały dania KGW Czechowice-Dziedzice Górne

II miejsce zajęło KGW Iłownica

III KGW Jasienica.

Nagrodę specjalną od Szefa kuchni otrzymało Międzyrzecze Dolne.

Kolejnym działaniem projektowym będzie rewizyta przedstawicielek KGW z Polski w wyjeździe studyjnym na Słowację oraz udział w warsztatach kulinarnych po stronie słowackiej.

Wkrótce przedstawimy szczegóły kolejnego wydarzenia.

 

logo
fot. logo